Vierailuteatteri keskellä Helsinkiä

Savoy-teatterista on vuosien varrella tullut merkittävä ja värikäs lisä Helsingin monipuoliseen kulttuurielämään. Erityisen tunnettu Savoy-teatteri on kansainvälisenä konserttipaikkana. Savoyssa vierailee vuosittain noin 200 esiintyjäryhmää.

Savoy-teatterin ohjelmisto koostuu sekä itse että yhteistyössä muiden järjestäjien kanssa tuotetuista tapahtumista ja ohjelmatoimistojen, festivaalien ja yksityisten tapahtumajärjestäjien tapahtumista.

Savoy-teatteri sijaitsee Helsingin keskustassa, aivan Esplanadin puiston kupeessa Kaartinkaupungissa. Henkilökuntamme hoitaa myös Espan lavan varaus- ja esitystoimintaa.

Ravintola Presto toimii samassa rakennuksessa kanssamme ja palvelee asiakkaitamme.


Liity kanta-asiakkaaksi!
Seuraa meitä somessa!

Kanta-asiakkaana saat etuja ja kuulet Savoy-teatteria koskevat uutiset ensimmäisten joukossa. Kerromme kuulumisistamme ja kanta-asiakkaille suunnatuista tarjouksista uutiskirjeellä. Voit liittyä Savoyn kanta-asiakkaaksi täyttämällä lomakkeen, joka löytyy alla olevan linkin takaa.

Savoylla on aktiivista toimintaa myös sosiaalisessa mediassa. Löydät meidät Facebookista, Instagramista ja Twitteristä.  Tavataan somessa!


Olemme osa Helsingin kulttuurikeskusta

Savoy-teatteri on yksi Helsingin kulttuurikeskuksen toimipaikoista. Helsingin kulttuurikeskus kehittää kulttuurisesti rikasta pääkaupunkiseutua edistämällä taidetta, kulttuuria ja luovuutta. Kaupunkilaisille suunnattuja palveluja ovat kulttuuritapahtumat, esitykset, näyttelyt, kurssit ja taidekasvatus. Helsingin kulttuurikeskus haluaa palveluillaan varmistaa, että kulttuuri on monimuotoista ja kaikkien saavutettavissa.

Savoy-teatterin lisäksi kulttuurikeskus tarjoaa palveluitaan ja kulttuuriohjelmaa Läntisessä Helsingissä Kanneltalossa, Pohjoisessa Helsingissä Malmitalossa, Itäisessä Helsingissä Stoassa ja Vuotalossa sekä keskustassa Savoy-teatterissa, lasten ja nuorten taidekeskus Annantalossa ja kansainvälisessä kulttuurikeskus Caisassa.

Talot järjestävät oman profiilinsa mukaista ohjelmaa läpi vuoden. Kesäisin myös Espan lava täydentää Helsingin kulttuurikeskuksen ohjelmatarjontaa. Toimipaikkojen tapahtumat toteutetaan tiiviissä yhteistyössä helsinkiläisen taide- ja kulttuurikentän kanssa.

Kulttuurikeskus jakaa avustuksia ja apurahoja taide- ja kulttuurialan organisaatioille, yhteisöille ja taiteilijoille sekä tarjoaa taiteilijoille hyvin varustettuja esitystiloja eri puolilta Helsinkiä. Ateljeetiloja ammattitaiteilijat voivat hakea Harakan saaresta, ja Eläintarhan huvila tarjoaa tukea vierailevien ulkomaalaisten taiteilijoille asumiseen.

Rakennuksen taustaa

Valokuvaaja tuntematon, 1937, Helsingin kaupunginmuseo
Valokuvaaja tuntematon, 1937, Helsingin kaupunginmuseo


A. Ahlström Oy:n liikerakennuksen julkisivua ja väritystä suunnitellessaan arkkitehti Valter Jung otti huomioon sekä samassa korttelissa sijaitsevan toisen liikerakennuksen (Lassila & Tikanoja) että Wasa Aktiebankin hiekkakivijulkisivun Kasarmikadun vastakkaisella puolella. Katujulkisivut ovat keltaista terrastirappausta, ja pohjakerroksessa on käytetty punaista Espoon graniittia. Kahdeksanteen kerrokseen sijoitetun ravintola Savoyn ja seitsemännen kerroksen juhlahuoneiston huonekalut tilattiin Artek Oy:ltä. Sisustus yksityiskohtia myöten, kuten verhot, astiasto ja viherkasvit, olivat Aino ja Alvar Aallon suunnittelemat. Ensimmäisessä kerroksessa olevaan samannimiseen elokuvateatteriin suunnitteli Gunilla Jung valaisimet ja Dora Jung tekstiilit. Ravintolasalin sisustus on pyritty säilyttämään pääpiirteissään, mutta elokuvateatterissa on tehty muutoksia: 1960-luvulla rakennettiin muun muassa uusi konehuone. Elokuvateatteri Savoy on vuodesta 1987 lähtien ollut Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksen konsertti- ja näyttämötilana.


Suunnittelu: 1936; Valter Jung (Arkkitehtitoimisto Jung & Jung)

Valmistus: 1937; Helsinki, Eteläesplanadi 14. Kasarmikatu 46-48. A. Ahlström Oy

Käyttöönottovuosi: 1937


Lähde: Helsingin kaupunginmuseo